Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
 

Ο Κόκορας & Η Κότα

Η κότα, ο κόκορας ή το κοτόπουλο είναι ένα εξημερωμένο πτηνό. Λένε πως πρώτη φορά εξημερώθηκε στο Βιετνάμ πριν 10.000 περίπου χρόνια, αργότερα στην Ινδία και από κει σταδιακά σε ολόκληρη την Ασία. Στην Ελλάδα έφθασε τον 9Ο αιώνα περίπου π.Χ. Σήμερα σε όλη τη γη υπάρχουν πάνω από 25.000.000.000 κοτόπουλα!!

Τα κοτόπουλα στη φύση ζούνε από 5 έως 11 χρόνια. Στο βιβλίο Γκίνες, υπάρχει και ένα κοτόπουλο που έζησε 16 χρόνια!

Το αρσενικό, ο κόκορας δηλαδή, όλοι ξέρουμε πως έχει εντυπωσιακό φτέρωμα με μεγάλες ουρές και χρωματιστά φτερά, υπάρχει όμως και μια φυλή (λέγεται Σεμπράιτ),που ο κόκορας δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από την κότα!

Οι κότες ζουν μαζί σε ομάδες με αρχηγό τον κόκορα. είναι πολύ κοινωνικές. Κλωσάνε μαζί και ανατρέφουν μαζί τα κοτοπουλάκια τους. Τις αρέσει ακόμα να γεννάνε σε φωλιές που έχουν ήδη αβγά-και αν δεν έχουν, μετακινούν αβγά από άλλες φωλιές! Διότι επιπλέον οι κότες επιμένουν να γεννούν τα αβγά τους σε συγκεκριμένη φωλιά που δύσκολα την αλλάζουν, και προτιμούν να τη μοιράζονται, παρά να έχουν τη δική τους καινούργια φωλιά κάθε φορά! Όλα αυτά όμως τα ωραία και ιδιαίτερα συμβαίνουν μόνο στη φύση, στις τυχερές κότες που ζούνε ελεύθερες στην εξοχή ή σε ένα κοτέτσι ενός σπιτιού

Τα πιο πολλά κοτόπουλα όμως σήμερα ζούνε σε τεχνητές αναπαραγωγικές μονάδες. Για την ακρίβεια δεν ζούνε. Γεννιούνται για να γίνουν τροφή για τον άνθρωπο. Στην εμπορική αυτή εντατική αναπαραγωγή, τα κοτόπουλα κρέατος ζούνε 6-7 εβδομάδες, ενώ αυτά που εκτρέφονται βιολογικά ζούνε 13-14 εβδομάδες. Οι κότες πτηνοτροφείου που εκτρέφονται για τα αβγά τους, και όχι για το κρέας τους, ζούνε λίγο παραπάνω, δηλαδή 12 μήνες. Μετά, επειδή δεν μπορούν να γεννήσουν πολλά αβγά, τις σκοτώνουν!!

 
Βρείτε μας στο Facebook